Skip to main content
KCT

De impact van jouw mentaliteit

By 11 april 2018oktober 22nd, 2020No Comments

Het aftellen is begonnen. Nog 1,5 week en dan beginnen de Kennismakingsdagen van het Korps Commandotroepen. De laatste voorbereidingen ben ik aan het treffen en dan zal blijken hoe goed die was.

Mentaliteit als één van de sleutelfactoren

Tijdens onze eigen teamtrainingen zeggen wij vaak tegen de deelnemers: naast onderling Vertrouwen is Mentaliteit één van de sleutel factoren om als team tot High Performance te komen. Hoe jij als individueel teamlid in de wedstrijd zit, bepaalt voor een groot gedeelte hoe en welke bijdrage je gaat hebben aan het teamresultaat. Jouw mentaliteit binnen het team heeft dus een grote impact op het geheel. Het weten wat van jou als team wordt verwacht en hoe dat bijdraagt aan het grotere plaatje is van cruciaal belang om datgene op te kunnen brengen wat gevraagd wordt.

Begin aan de voorkant

Die mentaliteit begint al helemaal aan de voorkant, bij jou als individu. Hoe goed voorbereid kom jij ten tonele? Voldoe jij aan de minimale eisen die het team nodig heeft? Beschik jij over de inhoudelijke kennis die het team nodig heeft en waarvan men verwacht dat je die inzet? En hoe onderhoud je die? Weet je wat er van jou wordt verwacht?

Vragen die ik in teams vaak als “bekend” zie en die als “vanzelfsprekend” worden geacht. We lezen een CV, we houden een gesprek (vaak over de inhoud van de CV en niet over de persoon erachter) en daarmee bepalen we of iemand in het team past of niet. Maar de uitdaging begint daarna pas. Als de teamleden met elkaar moeten samen werken en als er wat druk wordt toegevoegd (tijdsdruk, budgetdruk, etc). Want als mensen onder druk komen te staan, gedragen ze zich ineens heel anders. Dan vallen maskers af en tonen ze hun ware aard. Dan pas zie je wat de werkelijk toegevoegde waarde van een teamlid is. Of hij (of zij) werkelijk voldoet aan de minimale eisen. Of zijn (of haar) inhoudelijke kennis werkelijk toereikend is.

Onder druk

“Under pressure you sink to the level of your training”

Zet teams onder druk en je ziet uit welk hout de individuele teamleden werkelijk zijn gesneden. Voor ons is dat ook het moment van waaruit we verder kunnen gaan met teamontwikkeling. Want dan komen de punten die aandacht behoeven om toe te groeien tot een High Performance Team bovendrijven. En dat kan heel divers zijn, van individuele ontwikkeling tot aan interactie tussen en samenwerking met teamleden, leiderschap, etc. Hierbij focussen we ons op een vijftal mentaliteitskenmerken die teamleden in een High Performance Team delen met elkaar, zowel binnen het team als daarbuiten. Met andere woorden, het definieert wie ze werkelijk zijn:

  1. Front Sight Focus;
  2. Adaptable;
  3. Humble;
  4. Continuous Learner;
  5. First Strike Mindset.

In een eerder blogartikel heb ik deze mentaliteitskenmerken nader toegelicht.

Mijn voorbereiding

Mijn voorbereiding voor de Kennismakingsdagen, de eerste stap om uiteindelijk een commando te worden, lopen ten einde. Sinds begin dit jaar volg ik een trainingsschema om te kunnen voldoen aan de minimale eisen. En dat schema was al niet mals. 3 tot 5 dagen per week trainen, variërend tussen kracht, conditie en stamina. Het vroeg en vraagt nog steeds discipline en doorzettingsvermogen. Soms zijn er dagen bij waarbij het enorm veel moeite kost, soms zijn er dagen bij waarbij je het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen. Soms heb je geen zin, is het weer slecht, maar moet je door. Maar er zijn eigenlijk geen excuses! Want straks tijdens de drie dagen (en voor deelnemers die door mogen ook daarna tijdens de opleiding) bepaalt die discipline en doorzettingsvermogen succes of falen. Haal je de eindstreep wel of niet? Word je geselecteerd voor de opleiding of val je toch af? De vijf mentaliteitskenmerken helpen mij in ieder geval om gefocust te blijven op het doel en er alles uit te halen wat er in zit om dat doel te bereiken!

OVER EN UIT!!!!