Skip to main content
KCT

Discipline equals Freedom

By 29 maart 2018oktober 22nd, 2020No Comments

Ex Navy-SEAL (Amerikaanse Special Forces) Jocko Willink beschreef het al in één van zijn boeken:

“Discipline equals Freedom”.

Discipline vormt de basis, het fundament, om datgene te kunnen bereiken wat je wilt bereiken. Niets komt zomaar aanwaaien. Als je je doel wilt bereiken, dan moet je ook bereid zijn om datgene te doen wat nodig is. Of je dat nou leuk vindt of niet. Motivatie is één ding, discipline zorgt dat je je doel bereikt.

Meedoen aan de Kennismakingsdagen van het KCT is, pardon my language, geen kattenpis. Het is geen wandeling in de achtertuin. Je wordt fysiek en mentaal enorm hard uitgedaagd. Het geldt als eerste voorbereiding op de gruwelijk harde opleiding die volgt zodra je bent geselecteerd. Dat moet ook, want het werk dat onze commando’s doen, vraagt enorm veel van ze. Een goede voorbereiding is daarom cruciaal. En dat vraagt dus om een ijzeren discipline beginnende met het neerzetten van duidelijke minimale eisen. Twee essentiële zaken, discipline en minimale eisen, die in elke branche en voor elk team gelden om tot High Performance te komen. De selectie tot teamlid gaat dus (nog) niet over de inhoudelijke skills die je al dan niet bezit. De eerste selectie gaat over JOU: wie ben jij en uit welk hout ben jij gesneden? Ben jij de juiste persoon voor de job en pas JIJ als persoon in het team?

Vraag: hoeveel teams stellen deze vragen als eerste bij de selectie van (nieuwe) teamleden?

Waar je je bed voor uit moet komen: de minimale eisen

Een goede voorbereiding vormt de sleutel tot succes. Zoals in elk team, in welke branche dan ook, zijn er minimale eisen waaraan teamleden moeten voldoen om überhaupt in aanmerking te komen onderdeel van een team te worden. Elke teamontwikkeling begint daarom bij het individuele teamlid. Kan hij / zij datgene wat je van hem vraagt en waaruit blijkt dat? Dat geldt voor elk team en dus ook voor de teams van het KCT.

Deelname aan de Kennismakingsdagen vereist een minimale fysieke gesteldheid. In 2018 zijn deze minimale eisen als volgt:

 • 12 minuten hardlopen, waarin je minimaal 2800 meter moet hebben afgelegd;
 • Push-up: 2 minuten achter elkaar, minimaal 30 keer;
 • Sit-up: 2 minuten achter elkaar, minimaal 40 keer;
 • Chin-up (optrekken): geen tijd, minimaal 6 keer vanuit gestrekte lichaamshouding (ook wel dead-man hang genoemd);
 • Zwemmen: Met overall aan, vijf vormen: schoolslag, rugslag, borstcrawl, met wapen en onderwater (min. 15 meter).

Bij aanvang van de dagen word je onmiddellijk op de eisen getoetst. Voldoe je niet, dan mag je direct rechtsomkeer maken en de trein naar huis nemen. Dit doen zo om verschillende redenen, waaronder:

 1. Om te testen of je de uitdaging fysiek aankan;
 2. Proeve van vertrouwen: je zegt dat je aan de minimale eisen voldoet. Laat het dan ook maar eens zien.

En uiteraard bouwen ze hiermee de eerste stressor in: deze fysieke toetsing vraagt meteen al wat van je. Zeker als je je bedenkt, dat je daarna nog ruim 2 1/2 dag van fysieke en mentale uitdaging te gaan hebt. Het kaf wordt onmiddellijk van het koren gescheiden. Voldoen aan de minimale eisen is dan ook eigenlijk niet voldoende. Bij voorkeur ga je er over heen. Karakter tonen, noemen ze dat!

Mijn baseline

Je vraagt je natuurlijk af waar ik op deze ladder sta. Voldoe ik aan deze minimale eisen? Hoewel ik pas in maart de definitieve uitnodiging heb ontvangen, wist ik half februari al informeel dat ik in april kon deelnemen. Soms is het hebben van insiders handig :-). Ik heb toen onmiddellijk een baseline test gedaan. En eerlijk is eerlijk: ik was voor die test nog niet glansrijk geslaagd. Ik ben al jaren een fervent hardloper. En toch was het met name op het onderdeel “12 minuten hardlopen” waar ik jammerlijk faalde. Ook op de krachtonderdelen moet ik blijven werken om er meer uit te halen.

Hierbij de baseline resultaten zoals ik ze toen heb opgeschreven:

 • 12 minuten hardlopen: 2500 meter;
 • Push-up, 2 minuten: ik kwam tot 30 binnen één minuut, maar was daarna zo verzuurd, dat ik er nauwelijks meer een extra push-up uitkreeg;
 • Chin-up: 6 keer haal ik, maar met extra training zit er meer in;
 • Sit-up, 2 minuten: met veel pijn en moeite haalde ik er 40. Maar ik kon er geen enkele extra meer uitpersen (de tijd was ook op).

Zorgelijk? Nee! Werk aan de winkel? JA!!!! Het was mijn eerste toetsing in “HOW BAD DO YOU REALLY WANT THIS??!!”. En het was meteen een eye-opener. De belangrijkste vraag is nu: Wat heb ik er voor over om in ieder geval de minimale eisen te halen? Ofwel: discipline equals freedom. Wil ik het halen, dan moet ik de discipline opbrengen om (hard) te gaan trainen.

In een volgend blog schrijf ik wat dit heeft betekend.

OVER EN UIT!!!!!!!