Skip to main content
MentaliteitTeamwork

It’s all in your mind: High Performance Teams en Mentaliteit

By 20 januari 2017No Comments

Het verschil maken

“Ontwikkel de juiste Mentaliteit” is één van de Vier Pijlers van de Unbeatable Team Filosofie van TeamForge. In High Performance Teams (wat ik noem “de Elite Teams”) is mentaliteit het verschil tussen winst of verlies, het verschil tussen je concurrent voor zijn of niet, het verschil tussen slagen in je goede voornemens of niet, het verschil tussen goed, beter en de beste. Het draait hier om houding en gedrag. Mentaliteit vormt daarmee, samen met Vertrouwen, de longen van elk team. Zonder deze twee kan een team niet ‘ademen’ en is het snel einde oefening. Dat geldt overigens niet alleen voor een team, maar net zo goed voor het individu.

Quiting is not an option

Elite Teams kennen essentiële mentaliteitskenmerken die zij continu ontwikkelen. Mentaliteit, houding en gedrag, is cruciaal als het plan niet verloopt zoals gewild, als er dingen gebeuren die niet waren voorzien, als er flexibiliteit wordt verwacht. Situaties die continu plaatsvinden, want (bijna) niets gaat zoals gepland of verwacht. Stoppen is in de meeste gevallen geen optie. Elk teamlid moet daarom over de juiste mentaliteit beschikken. Om door te gaan, niet op te geven, de grenzen te verleggen, de controle terug te pakken en te behouden om uiteindelijk snel het tij te keren ten gunste van het team en haar missie.

Tijd om mentaliteit te ontwikkelen

Houding en gedrag is één van die kenmerken die ik vandaag-de-dag te weinig ontwikkel zie worden in organisaties. We hebben de mond vol over het Agile gedachtegoed, maar primair zijn we nog steeds gefocust op proces en de procedures. En ja, we kennen wel onderdelen als retrospectives en reflecties, maar naar mijn idee gaan die veelal opnieuw over het proces en weinig over de mensen. Hebben we wel de juiste houding en het juiste gedrag laten zien? Reflectie op houding en gedrag is een zeer belangrijk onderdeel voor High Performance Teams om zichzelf continu scherp te houden en om continu te kunnen leren en te verbeteren. Teamleden moeten openlijk met elkaar praten. Niet alleen over wat er in het proces en in de kwaliteit van opgeleverd werk goed ging of voor verbetering vatbaar is. Maar ook (of zelfs juist) als het gaat om onderlinge verhoudingen. Hoe hebben we samengewerkt, hoe heeft onze teamdynamiek eruit gezien? Heeft iedereen naar beste vermogen bijgedragen aan het eindresultaat? Waarom wel en waarom niet? Wat moeten we in de samenwerking anders doen, verbeteren om succesvol te zijn en te blijven? Reflectie betekent even stilstaan. En in dit geval is stilstand zeer zeker geen achteruitgang!!

De primaire mentaliteitskenmerken

Terug naar die mentaliteitskenmerken. Wat zijn dan mentaliteitskenmerken die je graag wil ontwikkelen binnen je team? Ik gebruik daar ‘BeHave’ voor. De combinatie tussen wat je moet zijn (Be) en wat je moet hebben (Have) leidt tot gedrag.

 

Be:

  • Front Sight Focussed. Wat achter je ligt, kun je niet meer terugdraaien. Besteedt daar dan ook geen aandacht meer aan (leer er hooguit van);
  • Adaptable. Pas je constant aan aan je omgeving. Deze staat namelijk nooit stil;
  • Humble. Biedt anderen de ruimte. Durf te leiden én te volgen;
  • A Continuous Learner. Blijf nieuwsgierig. Zoek constant nieuwe mogelijkheden om jezelf en je resultaten te verbeteren.

Have:

  • A First Strike Mindset. Durf te winnen. Ga voor het maximale en maak maximaal gebruik van je eigen kracht en die van je teamleden.

Geen energie verspillen

Deze mentaliteitskenmerken zorgen er voor, dat jij en je team in een positieve flow terecht komen. Dat jullie gaan vliegen en geen energie verspillen aan negativiteit. Het leert jullie situaties te accepteren zoals ze zijn en om ze als startpunt te gebruiken voor vervolgstappen. Het kanaliseert jullie activiteiten naar datgene wat jullie altijd kunnen beïnvloeden ongeacht de situatie of omgeving: je houding en gedrag, hoe je reageert. In mijn beleving zit daar de grootste winst als het gaat om flexibiliteit en wendbaarheid in organisaties.

– Life is 10% of what happens to you
and 90% how you respond to it –
(Charles R. Swindoll)