Skip to main content
Leiderschap

Overleven? Bouw Elite-teams!!

By 7 maart 2016One Comment

Overleven? Bouw Elite-teams!!

Ik ben nooit een commando geweest, ik heb zelfs geen diensttijd hoeven te vervullen. En toch ben ik door de jaren heen gefascineerd geraakt door met name de elite-eenheden van het leger, door hun manier van leiding geven aan teams. Daar kunnen bedrijven veel van leren.

De manier waarop commando’s, Navy Seals en andere Special Forces leiderschap bij hun teams ontwikkelen, vind ik indrukwekkend. De combinatie van kennis & kunde, discipline, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, gedegen voorbereiding, onwetendheid van de realiteit ter plaatse en onderlinge sfeer maken dat deze teams in extreme condities het hoofd koel houden en hun missie met succes volbrengen.

Ultieme Agility

In mijn beleving laten deze teams ultieme agility zien: maximale flexibiliteit in en aanpassingsvermogen aan steeds vernieuwende en veranderende omstandigheden. Mijn fascinatie draait daarbij vooral om de vraag: hoe empower je je mensen zodanig dat zij – ook als het tegen zit of als de situatie zich heel anders ontwikkelt dan verwacht – vol (zelf)vertrouwen hun opdrachten voorbereiden, succesvol uitvoeren en doorgaan? En wat kunnen we daarbij leren van de commando’s?

Want laten we eerlijk zijn: bedrijven hebben vandaag de dag deze flexibiliteit en aanpassingsvermogen meer dan ooit nodig. We leven tenslotte in een VUCA-wereld, wat staat voor Volatility, Uncertainty, Complexity & Ambiguity. Ofwel: de wereld is turbulent, onduidelijk, complex en dubbelzinnig. Waar vroeger een bedrijfsmodel jaren meekon, worden bedrijven nu gedwongen het ene moment linksom en het andere moment rechtsom te bewegen. Een organisatie moet over een stevig fundament beschikken dat flexibel genoeg is om hierin mee te bewegen en te overleven.

Als IT-leider en -teamlid heb ik ook veel projecten zien mislukken. Niet omdat de technologie niet voldoende zou zijn, maar vanwege dat ene uitermate belangrijke onderdeel: het fundament van succes wordt in de eerste plaats niet (!) bepaald door allerlei technologische mogelijkheden.

[tweetthis hidden_hashtags=”#leadership” display_mode=”box”]Het fundament van succes wordt niet bepaald door allerlei technologische mogelijkheden[/tweetthis]

De ‘key success factor’ bij commando’s wordt bepaald door de ultieme combinatie van kennis & kunde, mentaliteit en vertrouwen. Die combinatie leidt tot leiderschap, van elk individu, van elk team. Vertaald naar jouw organisatie: dat bepaalt de mate van succes dat geboekt wordt bij het inzetten van bijvoorbeeld de technologische mogelijkheden in een Constant Veranderende Wereld. Ontwikkel die kant van je organisatie en een elite-team wordt geboren; een team dat elke uitdaging in deze VUCA-wereld aankan. Een team die de technologische mogelijkheden effectief weet te vertalen naar business succes!

(deze post is eerder in een iets andere vorm gepubliceerd op de website van Qhuba)
Bron afbeelding: http://www.omnia-amsterdam.nl/