Skip to main content
Leiderschap

Tien lessen die de wereld om je heen veranderen.

By 15 augustus 2016No Comments

Tien lessen die de wereld om je heen veranderen

In 2014 geeft de Amerikaanse admiraal McRaven een speech op de Universiteit van Texas. In zijn speech geeft McRaven tien lessen over hoe je de wereld om je heen kunt veranderen. Tien lessen die het verschil maken. Tien lessen die nodig zijn zodra je gaat samenwerken met andere mensen.

Ik heb zijn speech nu een paar keer op Youtube bekeken (zie onderaan deze post een link) en elke keer word ik opnieuw ‘geraakt’ door de simpliciteit van wat hij zegt. Hij maakt de grote wereld heel klein en neemt het gezegde “verander de wereld, begin bij jezelf” vrij letterlijk. Daarbij wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen religie, achtergrond, sexe, sociale status, titel of wat dan ook. Heel simpel: Tien dingen die je elke dag kan doen om zo de wereld (een klein beetje) te veranderen.

 

[tweetthis]Tien lessen die de wereld om je heen veranderen[/tweetthis]

 

Les #1: Make up your bed to perfection every day

Maak elke ochtend je bed perfect op. Zorg dat je deze ogenschijnlijk nutteloze en onbelangrijke taak perfect uitvoert. Het helpt je realiseren dat de kleine dingen in het leven soms net zo belangrijk zijn als de grote dingen. Bovendien leert het je ook aandacht te hebben voor details. Kleine oneffenheden kunnen grote gevolgen hebben (b.v. lakens die los schieten in de koude nacht). En hoe lekker is het om ’s avonds na een dag hard werken neer te ploffen in een perfect opgemaakt bed?

Les #2: Find someone to help you paddle

De wereld veranderen kun je niet alleen. Je hebt daar andere mensen voor nodig. Mensen die je helpen met roeien om je doelen te bereiken. En dit vereist vervolgens ook samenwerking. Roeiers die niet op elkaar zijn ingespeeld doen maar wat. En één conclusie kun je per definitie dan wel trekken: de boot komt niet bij haar eindbestemming.

Les #3: Measure a person by the size of their heart, not by the size of their flippers

Beoordeel mensen die je tegenkomt op wie ze zijn en op hun daden, niet op hun afkomst, religie, grootte of titel. Zelfs de kleinste, armste of zieligste mensen kunnen veel voor je betekenen als je er voor open staat. Met wilskracht kun je alles bereiken, ook de kleinste mensen.

Les #4: Get over being a sugar cookie

Een sugar cookie is iemand die eerst het water in moeten rennen om vervolgens door het zand te rollen totdat alles bedekt is met zand. Dit is een veelgebruikte ‘disciplinaire’ straf als rekruten hun opdracht niet goed hebben volbracht. Waar het hier echter om gaat is dat de wereld soms oneerlijk en onbegrijpelijk is en dat jij dat niet kunt veranderen. Je kunt maar één ding: Accepteren en doorgaan!

Les #5: Don’t be afraid of the circus

Regelmatig zul je je neus stoten, Je zult veel fouten maken. Maar dat hoort erbij. Accepteer de fout en leer ervan. Daarna zal je de extra moeite moeten nemen om de fout te herstellen om verder te kunnen gaan. Uiteindelijk kom je er wel sterker uit.

Les #6: Sometimes you have to slide down the obstacles head first

Verandering kan alleen tot stand komen als je de status-quo durft te doorbreken. Met andere woorden: durf risico’s te nemen en durf de dingen anders dan anders te doen. Het resultaat is vaak verbluffend.

Les #7: Don’t back down from sharks

Je zult altijd mensen tegenkomen die je tegenwerken, die zich ‘niet respectvol’ gedragen, je zelfs aanvallen. Loop niet weg van deze mensen, laat je niet tegenhouden. Geef ze in plaats daarvan een ferme mokerslag tegen de neus (figuurlijk dan) en ga vooral door.

Les #8: Be your best in the darkest moments

In de slechtste, moeilijkste, meest verdrietige of meest vervelende situaties leer je mensen het beste kennen. Zorg dat je juist dan de kalmte bewaard en op je best bent. Ben die steen waarop je kan bouwen. Op zo’n moment draait alles om training, kennis en vertrouwen.

Les #9: Start singing when you’re up to your neck in the mud

De beste motivatie die je mensen kunt geven is (eerlijke) hoop. Hoop op beter, mooier, warmte of wat dan ook. Biedt de mensen uit je omgeving die hoop. Je zult zien dat dat versterkend werkt, niet alleen voor de ander.

Les #10: Don’t ring the bell

Wat je ook doet, wat er ook gebeurt, GEEF NOOIT OP!

De speech van admiraal McRaven wordt door nog eens ruim 4 miljoen kijkers op Youtube beluisterd. Voor diegene die admiraal McRaven niet kennen: tot aan zijn pensioen was hij admiraal (hoogste in rang in het leger) van de US Special Operations Command. Hieronder vallen onder andere de Navy Seals en Special Forces van de US met al hun operaties. Admiraal McRaven werd wereldwijd beroemd door operatie “Neptune Spear”: de operatie die leidde tot de dood van Osama Bin Laden (zie ook Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/William_H._McRaven).

Voor de lezers die interesse hebben in de volledige speech, hier is de link: https://www.youtube.com/watch?v=pxBQLFLei70 (origineel zoals gepubliceerd door Texas University) of https://www.youtube.com/watch?v=yaQZFhrW0fU (met Youtube’s Engelse ondertiteling mogelijkheid). De speech duurt 20 minuten, maar is absoluut de moeite waard.