Skip to main content
KCT

Who dares wins!!!

By 26 maart 2018oktober 22nd, 2020One Comment

Februari 2018: “Als je ons echt wilt leren kennen dan doe je mee. Dan kun je van binnenuit, op basis van eigen ervaring, je kijk op onze High Performance Teaming aanvullen en perfectioneren”. Met deze woorden word ik, zittend in een barak op de Rucphense Hei, door de compagniecommandant en zijn plaatsvervanger uitgenodigd en uitgedaagd om mee te doen aan wat ze met een lief woord noemen “De Kennismakingsdagen”. Voor een ieder die het nog niet weet: de Rucphense Hei is de speeltuin van het Korps Commandotroepen. Ik ben zojuist uitgenodigd voor één van hun ‘kennismakingsdagen’. Wat niets anders is dan de eerste echte selectieronde om commando te kunnen worden. Hier moet je laten zien of je als aspirant kandidaat serieus bent in je voornemen om commando te worden. Hier laat je zien wat je waard bent. Wat kan jij en wat draag jij bij aan het team? Hier wordt de High Performance Cultuur van de commando’s geboren. Een ongelooflijke uitdaging! Een kans die ik met beide handen aangrijp.

Maart 2018: ik ontvang de officiële bevestiging. Ik ben ingedeeld om op 17, 18 en 19 april 2018 deel te nemen. Ik wist uit informele bron al dat ik in april mee kon doen, dus gelukkig was ik al begonnen met de noodzakelijke voorbereidingen.


1e rang, geen excuus.

Vanuit mijn professionele invalshoek als Team Performance Coach en vanuit mijn bovenmatige interesse in de teamontwikkeling van Special Forces (verwoord in mijn Unbeatable Team Filosofie) ga ik het van binnenuit meemaken. De zenuwen gieren nu al door mijn lichaam. Want deze dagen doorkomen vraagt dat je fysiek en met name mentaal sterk bent of bereid bent om je daar heel hard en heel snel in te ontwikkelen. Mijn leeftijd, ik ben 38, kan zowel een krachtbron als een valkuil zijn. De leeftijdscategorie om je aan te mogen melden ligt tussen de 22 en 28 jaar. Voor de snelle rekenaars onder jullie: inderdaad, ik ben dus 10 jaar ouder. Er wordt voor mij een uitzondering gemaakt. Mijn kracht kan gaan zitten in een meer ontwikkeld relativeringsvermogen. Mijn zwakte kan gaan zitten in het te veel nadenken en het er minder onbevangen inzitten. We gaan het meemaken. Het Korps zal er in ieder geval tijdens de dagen geen rekening mee houden. Ik ben één der kandidaten. Ik zit op de 1e rang en excuses worden niet getolereerd. You’re in or you’re out. There is no space in between!

Doel: smeden van High Performance Teams

KCT KennismakingsdagenHet doel van mijn deelname is duidelijk: hoe smeed je in het heetst van het vuur High Performance Teams? Ik probeer antwoord te krijgen op vragen als “Wat doet extreme ervaring met groeps- en teamdynamiek?”, “Welke stressoren bepalen of een individu of een heel team bezwijkt of juist sterker wordt?”, en “Op welke wijze kun je daar, met elkaar, mee omgaan om samen als team de missie, de opdracht, succesvol te voltooien?”. Zo maar een paar vragen die iedereen vanuit zijn of haar team wel herkent, of je nou bij defensie werkt of niet. In mijn Unbeatable Team Filosofie beschrijf ik elementen als ‘Zingeving’, ‘Vertrouwen’ en ‘Mentaliteit’. In extreme mate ga ik ervaren wat dit bijdraagt tot het creëren van een High Performance Team. Geen theorie meer, maar praktijk. Voor mij de enige echte leerschool!

Mijn beschrijving en vertaalslag van de teamworkprincipes van elite teams in Teamability was slechts de eerste stap. Nu is het tijd voor de tweede stap!

WHO DARES WINS!!!!!!! (SAS credo. Britse Special Forces)

OVER EN UIT!!!

Foto credits: Dutch Defence Press, http://www.dutchdefencepress.com/